Welkom op FanFic.nl

De Nederlandse website waar je fanfiction kunt lezen én schrijven.

Nu on-line: (0)

Home » De Hongerspelen » Blackbird [afgewerkt] » School

Blackbird [afgewerkt]

28 april 2012 - 11:17

541

2

281



School

Vanaf je zevende levensjaar werd je verplicht om naar de Lage School te gaan. Tot je twaalf was leerde je daar de basisvakken zoals rekenen en taal. Maar er waren ook speciale vakken die voor de meisjes en jongens verschillend waren. De meisje kregen les in vuur maken, eetbare planten en koken en de jongens gingen af en toe bomen kappen, vechten en hutten bouwen. Toen ik nog op de Lage School zat, vond ik dat altijd heel oneerlijk. Als ik namelijk thuis kwam van school, zat Trelb al met een opgewonden stem op zijn vaste plekje bij de kachel aan mijn vader en moeder te vertellen wat hij nu weer had beleefd tijdens zijn lessen. Het klonk allemaal zo veel spannender dan mijn belevenissen met een dovenetel die toch een brandnetel bleek te zijn en waaraan ik me dus lelijk had geprikt. Een voordeel aan de Lage School was wel dat Trelb en ik bij de gewone vakken bij elkaar zaten in de klas. We scheelden namelijk maar één jaar en op de school had je toen alleen een onderbouw- en een bovenbouwklas. Maar toen Trelb dertien werd, veranderde dat. Hij ging nu naar het Houthakkersonderwijs waar alleen maar jongens werden toegelaten. Ik ondervond het volgende jaar dus mijn lot, het lot van alle meisjes: de Huishoudschool. Naaien en koken leerden we daar voornamelijk. Zelfs op de Lage School hadden we nog spannendere vakken. Iedere ochtend baalde ik dan ook stevig als ik mijn broer fluitend in zijn geruite blouse zag vertrekken. In mijn eentje slenterde ik dan de andere kant op . Ooit had mijn vader me in een vakantie meegenomen naar het bos. Hij liet me zien hoe je hout moest kappen. Ik kon er werkelijk niks van maar die dag zal ik me altijd blijven herinneren. Mijn vader wilde ons namelijk weerbaar maken, weerbaar tegen het Capitool.
En toen Trelb dit jaar dus vijftien werd, de leeftijd waarop je je beroep toegewezen krijgt en school verlaat, had hij dan ook geluk dat vader hem al goed had leren houthakken. Anders was hij voor de rest van zijn leven marktverkoper geweest, en de markt van district zeven bestond nu eenmaal niet uit lieverdjes, of nog erger: boekhouder bij het Capitool. De jongens met die baan moesten dag in dag uit de in- en export van boomstammen vast leggen, met de burgemeester over je schouder meeglurend. Als je een boomstam teveel of te weinig had geturfd, kreeg je straf. Veel jonge mannen zijn er daar uiteindelijk van onderdoor gegaan. Maar mijn broer werd die lotsbestemming bespaard, hij kon nu iedere dag mee met de rest van de houthakkers. En aangezien dat bijna allemaal vrienden van vader waren, was hij daar veilig. In het bos.
Ik kwam met een diepe zucht aan op het plein van de Huishoudschool. Groepen meisjes stonden strategisch verspreid over het schoolplein. Ze stonden precies zo dat ik er niet bij kon gaan staan. Wat haatte ik school toch.
Over een paar maanden zou ik er eindelijk van af zijn. Dan kon ik ook een beroep gaan uitvoeren. Als ik “over een paar maanden” tenminste zou halen. Over een week was namelijk de boete. En mijn naam zat achtenveertig keer in de bol. Trelbs naam ook. We hadden honger..


Reacties:


Hermelien
Hermelien zei op 6 mei 2012 - 10:16:
Dit is echt..
Ik vind gewoon geen woorden meid!
Dit is ZOOOOO WAUW!
Kus


moorte
moorte zei op 28 april 2012 - 19:36:
Dit is prachtig... ik weet gewoon niks te zeggen... zo... WAUW!
Mag ik een reactie voor volgend hoofdstuk?