Welkom op FanFic.nl

De Nederlandse website waar je fanfiction kunt lezen én schrijven.

Nu on-line: (0)

Home » Blof » Kopie [7-shot] » je weet niet half hoe ver het is

Kopie [7-shot]

22 feb 2015 - 17:26

458

3

351



je weet niet half hoe ver het is

je gaat op weg
je weet niet half hoe ver het is
je bent hier nu
een jong en mooi gezicht


De eerste zonnestralen beroofden haar van haar slaap en ze glimlachte terwijl ze haar ogen opende. In het huis was het doodstil; haar moeder sliep nog en dat wilde ze graag zo houden. Daarom stond ze stilletjes op en, zoals altijd geruisloos, pakte ze haar spulletjes in: haar portemonnee met haar spaargeld, haar paspoort, een vergeelde foto van Opa, een set schone kleding, haar tandenborstel, een appel, twee boterhammen en een flesje water.
Daarna danste ze de trap af en op het kladblok dat op de keukentafel lag, krabbelde ze een berichtje aan Moeder. Ze wist dat die het zou begrijpen, dus maakte ze er niet meer woorden aan vuil dan strikt noodzakelijk was.
Ochtenddauw sierde de planten naast de keukendeur toen ze die achter zich dichttrok. Ze haalde de reservesleutel onder de bloembak vandaan en sloot de deur af, legde de sleutel weer terug op zijn plek.
Op haar gympen danste ze langs de onverharde weg richting de hoofdweg, richting de wereld en richting haar dromen. Ze had geen plan, geen specifieke bestemming, alleen maar haar reis. Misschien, hoopte ze, was de technologie op Kopies planeet wel veel beter ontwikkeld en misschien was Kopie wel naar de aarde toe gereisd, voor haar. Opa had haar nooit verteld dat dat geen mogelijkheid was. Zelfs Moeder niet.
Het was rustig op de weg; het was altijd rustig op de weg. Het dichtstbijzijnde dorpje was een kilometer of twaalf verderop, de dichtstbijzijnde stad nog minstens drie keer zo ver. Daar wilde ze niet heen; nog niet. Ze wilde onder de blote hemel slapen, onder het wakend oog van de kleine beer en de grote beer en Kopie.
In het dorpje kocht ze een brood en een kaas en een zak appels en een nieuw flesje water.
‘Op vakantie?’ vroeg de verkoopster.
Ze schudde haar hoofd, legde zwijgend de munten in de hand van de vrouw en vervolgde met haar boodschappen haar weg.
Ze was niet heel ver uit het dorpje toen haar spieren haar begonnen aan te sporen om te stoppen; niet veel later gehoorzaamde ze, at ze een avondmaal bestaande uit brood, kaas en appel. Daarna legde ze zichzelf neer in het droge gras, starend naar de ondergaande zon.
‘Alles oké?’ vroeg een late voorbijganger haar, toen hij haar in het gras zag liggen. Ze kwam overeind, knikte, glimlachte en keek de man na terwijl hij wegliep. Hij was de laatste levende ziel die ze zag die dag.
De hemel was bewolkt en ze zag geen sterren, geen maan, geen beren. ‘Slaap lekker, Kopie,’ fluisterde ze desondanks, voor ze haar ogen sloot en verzonk in een slaap vol dromen over boze sterrenstelsels, verontschuldigende Opa’s en miljoenen Kopieën.


Reacties:


xNadezhda zei op 23 feb 2015 - 18:09:
Je linkt Kopie aan Opa en Moeder door die hoofdletters. Is dat intentional?

Hier viel ik even over:
een appel, twee boterhammen en een flesje water.
Heeft ze die in haar kamer? Want daarna danst ze pas de trap af.

Ik vind 't heel mooi geschreven, poëtisch haast, en filosofisch, en melancholisch, en het maakt me nieuwsgierig. <3


xcarrotx
xcarrotx zei op 23 feb 2015 - 8:50:
Ik ben echt nieuwsgierig, what's next?
Snel verder hoor!


Krewella
Krewella zei op 22 feb 2015 - 17:38:
Ik weet niet waarom maar ik vind dit zo zielig. Want ze gaat weg om buitem te slapen, en een kleim briefje aan haar moeder is alles & die zou het begrijpen en meh, ik krijg het idee dat ze haar opa heel erg mist.
Maar mooi & vloeiend geschreven <3

Hoe oud is ze nou! Ik gok een jaar of twaalf.
En waarom schrijf je opa & moeder met een hoofdletter, trouwens?

Verder verder verder.